اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاست خارجی  /  سایر حوزه ها

مشروح نشست هفتگی سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران

عربستان هنوز در اوهام قبلی دست و پا می‌زند/مذاکرات موشکی و دفاعی با هیچ کشوری نداشته و نخواهیم داشت/مسائل سوریه زیر ذره‌بین ایران

قاسمی با بیان اینکه عربستان همچون قبل بر طبل خصومت می‌کوبد و آمادگی رفتاری منطقی را در رابطه با کشورهای همسایه و منطقه پیدا نکرده، گفت: این کشور نشان می‌دهد که هنوز در اوهام قبلی خودش دست و پا می‌زند.

عربستان هنوز در اوهام قبلی دست و پا می‌زند/مذاکرات موشکی و دفاعی با هیچ کشوری نداشته و نخواهیم داشت/مسائل سوریه زیر ذره‌بین ایران

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران به پرسش‌های آنها درباره آخرین تحولات عرصه سیاست خارجی پاسخ گفت. 

وی در ابتدای این نشست حادثه نفت‌کش سانچی را تسلیت گفت.

*عربستان هنوز در اوهام قبلی خودش دست و پا می‌زند

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس در خصوص اظهارات اخیر سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه که عنوان کرده مدت‌هاست مسکو پیشنهادهایی برای میانجیگری بین ایران و عربستان داشته، گفت: من در این زمینه چیزی ندیدم.

وی تصریح کرد: عربستان همچون سابق بر طبل خصومت می‌کوبد و نشان می‌دهد که هنوز آمادگی یک رفتار منطقی و خردمندانه را در رابطه با کشورهای همسایه و منطقه پیدا نکرده و نمی‌تواند تصمیم به جا و درستی را اتخاذ کند. 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: جای تاسف دارد وضعیتی در کشوری مثل عربستان وجود دارد و مجموعه‌ای از بحران‌های داخلی و خارجی آن را احاطه کرده و قادر نیست در جهت مصالح کلی منطقه و خودش حرکت کند.

قاسمی افزود: ما از گذشته مواضعمان روشن بود و علاقه‌مندیم با همه کشورهای منطقه و پیرامونی روابط را براساس احترام متقابل داشته باشیم و پایه‌های یک همکاری و همگرایی منطقه‌ای را در مجموعه این منطقه حساس از جهان پایه‌ریزی کنیم.

این دیپلمات کشورمان اضافه کرد:عربستان نشان می‌دهد که نمی‌تواند و علاقه‌مند نیست و هنوز در اوهام قبلی خودش دست و پا می‌زند. امیداورم روزی بتوانند در مسیر خرد،  عقلانیت و تعقل بیشتر حرکت کنند.

وی گفت: ما در گذشته به هرگونه حرکت خیرخواهانه که از جانب دیگران در مورد کاهش تنش در منطقه‌ مطرح بود، پاسخ منفی ندادیم و علاقه‌مند بودیم مجموعه منطقه و این کشورها در مسیر تکاملی و بهتری در کنار هم زندگی مسالمت‌آمیزی داشته باشند.

*هیأت‌های فنی ایران و عربستان هنوز مبادله نشده‌اند

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره آخرین تحولات در زمینه سفر هیأت‌های فنی بین ایران و عربستان گفت که این هیأت‌ها هنوز مبادله نشده است.

*آنچه در برنامه ثریا مطرح شده بود با منافع و مصالح ملی در مقطع کنونی منافات داشت

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره بیانیه اخیر روابط عمومی وزارت خارجه درباره برنامه ثریا و مطالب مطرح شده در این برنامه و اینکه چرا تند بود و آیا ظریف در جریان بیانیه بود؟ اظهار داشت: این بیانیه پاسخگویی به یک برنامه و یا انتقاد یک برنامه تلویزیونی از موضوع برجام نبود و آنچه در برنامه مذکور مطرح شده بود با منافع و مصالح ملی در مقطع کنونی منافات داشت ولذا وزارت امور خارجه به دلایل خاص امنیتی و منافع ملی تصمیم گرفت در این زمینه شفاف سازی کند و پاسخ لازم را ارائه دهد.

وی افزود: هدف بیانیه گوینده و خود برنامه نبود، آنچه مسلم بود بحث محتوایی بود که در این برنامه در خصوص برجام مطرح و پاسخ لازم داده شد. 

*مشکلی با نقد بیانیه نداریم

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا بیانیه مذکور در تناقض با مشی نقدپذیری دولت نیست؟ عنوان کرد: خیر. وقتی سخن نادرستی بیان شود باید شفاف سازی صورت گیرد و این در چارچوب نقد و بررسی می‌گنجد و اینگونه نیست یک طرف سخن بگوید و طرف دیگر نتواند پاسخ خود را ارائه دهد و سکوت کند.  

قاسمی افزود: می‌شود ارزیابی کرد که متن و انشای آن خوب یا بد بوده و بیانیه می‌تواند نقد شود و مشکلی با نقد بیانیه نداریم.

*وزارت خارجه به اندازه کافی از سعه صدر و صبوری برخوردار بوده و هست

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری درباره تند بودن بیانیه وزارت خارجه و بیانیه صدا و سیما، خاطرنشان کرد: افکار عمومی وجود دارد و جامعه ما جامعه بازی است و آنها قضاوت خواهند کرد، نگاه نظام و مردم و حکومت را درباره سیاست خارجی می‌دانیم و بر همان اساس عمل می‌کنیم. این رفتار وزارت خارجه می‌تواند منتقدانی داشته باشد که قابل قبول است و این از طبیعت یک جامعه باز است که موضوعات نقد و بررسی شود.

وی افزود: قطعا با افترا و تهمت و حرف‌های ناشایستی که در خصوص برخی موضوعات توسط برخی رسانه‌ها که از ابعاد بزرگ‌تری برخوردارند، بیان می‌شود گلایه‌مندیم و فکر می‌کنیم برخی صحبت‌ها و بیان‌ها با چارچوب کلی نظام و موازین کلی جمهوری اسلامی سازگاری ندارد و به دلایل منافع و مصالح ملی ناچاریم در مقاطعی اتخاذ موضع کرده و مواضع خود را به صورت شفاف بیان کنیم.

قاسمی ادامه داد: نباید اینها باعث پاسخگویی مجدد و گلایه و ناراحتی بیش از حد برخی دوستان شوند. اگر آنها می‌توانند مسائلی را مطرح کنند قطعا وزارت خارجه این حق را دارد مواضعش را شفاف در اختیار افکار عمومی قرار دهد و قاضی نهایی مردم هستند و قضاوت خواهند کرد که کدام بیان به صدق و راستگویی نزدیک‌تر است، ولی ما چاره‌ای نداریم گهگاهی در خصوص اتهاماتی که وارد شده درباره مسائلی بسیار حساس مثل برجام اتخاذ موضع کنیم.

وی گفت: وزارت خارجه به اندازه کافی از سعه صدر و صبوری برخوردار بوده و هست و طی سالیان گذشته ما در این گونه مسائل کمتر پاسخگو بودیم و پاسخ ندادیم و حتی به محاکم قضایی شکایت نبرده و نخواهیم برد و سعی می‌کنیم بشنویم و تحمل کنیم، ولی قاضی نهایی افکار عمومی خواهد بود. 

*بعید می‌دانم آقای عراقچی این بیانیه را نوشته باشد

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی گفت که بعید می‌دانم آقای عراقچی این بیانیه را نوشته باشد.

*همه منصف باشیم

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره توصیه به رسانه‌ها در بحث انتقاد کردن از وزارت خارجه بیان کرد: من توصیه‌ای نداریم ولی معتقدم همه باید منصف باشیم و در جهت عدالت حرکت کنیم، همه نظراتشان را ابراز کنند و نقد و نقادی لازمه حیات سیاسی و نشاط جامعه است ولی تهمت، افترا و دروغ باید مطرود باشد.

وی بار دیگر گفت که ما هیچ ابایی از نقد شدن نداریم.

*چابک سازی سیستم وزارت خارجه و کاستن از لایه‌های مدیریتی

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره تیتر امروز روزنامه وطن امروز درباره تغییرات ساختاری در وزارت خارجه و اینکه تغییرات گسترده در ساختار وزارت خارجه منجر به افزایش بی سابقه قدرت وزیر و تنزل بخش‌های کارشناسی شده است، بیان کرد: در پاسخ به این سوال، کاری با این روزنامه ندارم؛ من می‌توانم راجع به ساختار وزارت خارجه توضیحاتی را ارائه دهم.

وی افزود: همانگونه که طی ماه‌های گذشته در اینجا صحبت شد، از ابتدای ماه گذشته دستور اجرایی شدن این ساختار صادر و از روز یکشنبه (دیروز) اجرایی شد. این برنامه و این ساختار جدید یکی از مهم‌ترین و بزرگترین تغییرات ساختاری است که وزارت امور خارجه در دوران حیات خودش و بخصوص قبل از انقلاب داشته است و تغییرات جامع و کیفی در این برنامه دیده شده و هدف عمده این ساختار تطبیق وضعیت وزارت خارجه با تحولات جدید بین‌المللی و شرایط منطقه‌ای و داخلی است.

قاسمی یکی از اهداف مهم این برنامه را چابک سازی سیستم وزارت خارجه و کاستن از لایه‌های مدیریتی بیان کرد و افزود: در این ساختار بین کارشناس و وزیر بیش از چهار لایه نداریم و 2 لایه نیز از این میان حذف شده است. یکی از محورهای عمده محوریت بخشیدن به بحث کارشناسی و کارشناس محور شدن امور در این وزارتخانه بود که این بسیار مورد توجه وزیر امور خارجه قرار داشت که در دوران آتی و دولت جدید بتوانیم از ظرفیت کارشناسی و کارشناسان خبره وزارت خارجه در سطوح بهتر و عالی‌تری استفاده کنیم.

وی ادامه داد: ادارات دوجانبه که هشت اداره دوجانبه خواهد بود با اختیارات وسیع‌تری به کار خود ادامه خواهند داد.این اداره کل‌ها در شمای ساختاری به گونه‌ای زیر نظر وزیر و همچنین سایر معاونت‌ها به خصوص معاون سیاسی و اقتصادی کار خواهند کرد. ادارات دو‌جانبه اداراتی سیال هستند که در خدمت مجموعه وزارت خارجه خواهند بود و با توان بیشتری کار خود را انجام می‌دهند.

قاسمی گفت: امیدوار هستیم این ساختار با توجه به زحمات چند ساله‌ای که برای تکمیل آن به خصوص در یک سال اخیر کشیده شد بتواند در چابک سازی و کارشناس محور کردن وزارت خارجه نقش مهم خود را در شرایط ویژه جهانی ایفا کند و وزارت خارجه‌ای را تقدیم جامعه ما و دولت و ملت کند که هر چه بیشتر و بهتر از منافع ملی و مصالح مردم دفاع کند.

*نباید سخنان ناراست و نادرست را ترویج کرد و تعمیم داد

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه و در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه در این روزنامه آمده است که حضور سیدعباس عراقچی در جایگاه معاونت سیاسی با توجه به رویکرد وی در مذاکرات هسته‌ای منجر به بده و بستان‌های پنهان برجامی در معادله‌های منطقه‌ای خواهد شد، خاطرنشان کرد: به این سؤال پاسخ نمی‌دهم، چرا که فکر می‌کنم سؤال اصولا غلط است. مسائل در سیاست خارجی و وزارت امور خارجه عمدتا به عنوان مجری سیاست خارجی و در یک مجموعه کلان اتخاذ می‌شود و اگرچه افراد همه صاحبنظر هستند و نظرات خودشان را دارند و حضور جدی در مباحث دارند، اما اینکه بخواهیم با اغراض خاص نتیجه گیری‌های خاصی را انجام دهیم، فکر می‌کنم در چارچوب کار وزارت خارجه به عنوان یک دستگاه حاکمیتی و ملی نمی‌گنجد و نباید سخنان ناراست و نادرست را ترویج کرد و تعمیم داد و تکرار کرد.

*همه منطقه را یک کشور مشخص نمی‌بینیم

 خبرنگاری با اشاره به مقاله ظریف در فایننشال تایمز که پیشنهاد ایجاد مجمع گفت‌وگوی منطقه‌ای در خلیج فارس را مطرح کرده، از سخنگو پرسید با توجه به اختلاف ایران با برخی از کشورهای این منطقه آیا این پیشنهاد امری واقع‌بینانه است؟ که وی گفت: طرح این موضوع به این معنا نبود که منطقه یک کشور خاص در منطقه است که سیاست‌های خاص و خصمانه‌ای را دنبال می‌کند و ما همه منطقه را یک کشور مشخص نمی‌بینیم و منطقه مجموعه‌ای است از بسیاری کشورها که روابط سازنده و بسیار خوبی با ایران دارند.

وی افزود: امنیت و ثبات را در منطقه حاصل تلاش دسته جمعی تمام کشورهای منطقه می‌دانیم که می‌تواند به ثبات و امنیت در منطقه بینجامد و دست بیگانگان را از مجموعه منطقه کوتاه کند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره عملیاتی شدن این پیشنهاد گفت: خیلی چیزها ممکن است در مرحله اجر دشوار باشد، ولی موانع و دشواری‌ها به این معنا نیست که ما ایده‌آل‌های درست خود را فراموش کنیم و تحولات جهانی و منطقه‌ای همواره به گونه‌ای  است که شرایط را پایدار و یکسان نگه نمی‌دارد و تغییراتی می‌تواند رخ دهد که در جهت مسیر تحقق خواست شما حرکت کند. این منطقه شاهد جنگ‌ها و تنش‌های بسیاری در چند دهه گذشته بوده و امیدواریم در یک محیط خردمندانه همه کشورها به این جمع بندی برسند که ثبات و امنیت همه منوط به ثبات و امنیت کل منطقه است و باید حتی به خاطر خودشان نیز در این مجموعه وارد شده و به ثبات و امنیت و مبارزه با افراط گرایی و تروریسم در مجموعه منطقه کمک کنند.

* مسائل سوریه زیر ذره‌بین ایران

به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره عملیات عفرین و اینکه گفته می‌شود این عملیات با چراغ سبز روسیه صورت گرفته اظهار داشت: با توجه به نوع مناسبات و روابط و گفت‌وگوهایی که بین ما و همسایگانمان و به خصوص ترکیه وجود دارد و همچنین حضور دو کشور در مذاکرات آستانه به صورت مرتب با دوستان ترکیه‌ای در تماس هستیم و رایزنی های منطقه‌ای خود را داشته و خواهیم داشت.

وی افزود: در مورد اقدام ترکیه در عفرین و سوریه مواضع خود را دیروز اعلام کردیم.مسائل سوریه برای ما مهم است و با دقت تمام مسائل سوریه در زیر ذره‌بین ایران است و این مسائل رصد می‌شود و این وضعیت هر چه زودتر باید متوقف شود و بتوانیم در روند آستانه همچون گذشته تلاش‌های سازنده خود را انجام دهیم و ادامه این وضعیت می‌تواند به بازگشت مجدد تروریست‌ها و افراط گرایی در سوریه منجر شود که به مصلحت سوریه و همچنین سایر همسایگان نیست و چند فاکتور بسیار مهم وجود دارد مثل تمامیت ارضی سوریه و حاکمیت ملی در این کشور که باید آن را محترم دانست.

* چنین سینگال و علامتی از دولت آلمان ندیدیم

وی درباره مقاله اشپیگل که مدعی شده دولت آلمان در حال رایزنی با اروپایی‌هاست برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران، ادامه داد: این یک بحث رسانه‌ای است و چنین سیگنال و علامتی از دولت آلمان نداریم و روابطمان با این کشور رو به رشد و خوب است و امیدواریم در آینده با توجه به مذاکرات قبلی و مذاکراتی که در بخش‌های مختلف بین دو کشور وجود دارد این روابط بتواند سیر تعالی خود را طی کند و بتوانیم روابط بیشتر و بهتری را با آلمان که سابقه دیرینه‌ای در روابط اقتصادی با ایران دارد، داشته باشیم و حضور ایرانیان و تجار ایرانی در آلمان با موفقیت‌هایی روبرو شود.

قاسمی خاطرنشان کرد: در مقطع کنونی نباید این مباحث را جدی گرفت. آنچه در برخی نشریات نوشته می‌شود با دقت، تیزبینی، هوشمندانه و هوشیارانه به این مسائل در مقطع کنونی نگاه کرد.

وی عنوان کرد: حتما دولت آلمان از هوشمندی و دقت لازم در برخورد با این نوشته‌ها و موضوعات برخوردار است. 

* دشمنان روابط ایران و اروپا

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره خبر منتشر شده مبنی بر توافق آلمان، فرانسه و انگلیس در خصوص تشدید تحریم‌ها علیه ایران به بهانه بحث موشکی نیز گفت: شما به رسانه‌ها رجوع کردید. من هیچ گفته رسمی و شنیده‌ای از مقامات اروپا در این زمینه ندارم. روابط ما با اروپا رو به رشد است و روابطی قدیمی و کهن است و این روابط و این نوع تعاملات که بین ایران و اروپا وجود دارد می‌تواند دشمنان خودش را داشته باشد و کشورهای خاص و محافل خاصی در جهت ایجاد مشکل و سوءتفاهم بین ایران و کشورهای اروپایی و به خصوص سه کشوری که از 14 سال پیش در بحث هسته‌ای ایران حضور داشتند تلاش‌هایی را به عمل بیاورند.

وی افزود: باید همه با هوشیاری بسیار تحولات روابط ایران و اروپا را دنبال کنند. گفت‌وگوهای بسیاری با طرف‌های اروپایی و سه کشور داریم و امیدوارم علی‌رغم این دشمنی‌ها، دو طرف روابط را در مقاطع آتی به پیش ببرند.

* سفر سازنده و خوب نیچروان به تهران

به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی سفر نیچروان بارزانی را سفری خوب و سازنده خواند و گفت: سفر ایشان به تهران و دیدار با روحانی و شمخانی نشانگر نوع و سطح روابط ماست و علاقه‌مندیم این روابط کما فی السابق ادامه یابد و بتواند در حوزه‌های مختلفی در چارچوب یک عراق متحد و با اقلیم کردستان گسترش یابد و همه برای داشتن منطقه‌ای با‌ثبات‌تر کمک کنیم.

*ادعای غیرواقعی و بی جای بحرین

وی درباره ادعای وزارت کشور بحرین مبنی بر خنثی کردن ١٩ طرح تروریستی طراحی شده توسط ایران را غیرواقعی و بی جا خواند و آن را تکذیب کرد و گفت: این یک بیان و گفته خلاف، دروغ و غیرواقعی و یک اتهام بی جاست که آن را رد و تکذیب می‌کنم.

قاسمی خاطرنشان کرد: بد نیست شما مجموعه اتهاماتی که مقامات بحرین درباره این گروه‌ها و انتساب آنها به ایران وارد کرده و می‌کند. طی سالیان گذشته اینها را جمع بندی کرده و عدد و رقمی را جمع کنید که تعداد این گروه‌ها و جمعیت آنها چقدر می‌شود و چقدر می‌تواند با واقعیت همخوانی داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: این بحث‌ها دروغ پردازی است و حرف‌هایی است که نباید به آن توجه کرد و مجموع این بحث‌ها در جنگ روانی بی ربط که از مبادی دیگری دستور آنها صادر می‌شود انجام می‌پذیرد و اصلا قابل اعتنا نیست.

* سفر وزیر خارجه فرانسه به ایران

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه درباره اینکه درباره نفوذ منطقه‌ای ایران و ... در سفرش به ایران صحبت خواهد کرد گفت که سفر وزیر خارجه فرانسه در دستور کار است و انجام می‌شود.

وی در عین حال یادآور شد که هنوز دستورکاری برای این سفر تنظیم نشده است و دستورکار مذاکرات موضوعی به صورت دقیق مشخص نیست. آنچه مسلم است طیف گوناگونی از موضوعات دوجانبه و سیاسی و اقتصادی برای بحث با طرف فرانسوی خواهیم داشت. مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی مثل هر مذاکره سیاسی که در امر دیپلماسی امری طبیعی است و تحولات روز حتما دنبال خواهد شد و بعد از سفر اطلاع رسانی لازم را خواهیم داشت.

* دستورکار سفر وزیر خارجه فرانسه هنوز تنظیم و نهایی نشده

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه مبنی بر اینکه درباره مسائل موشکی با ایران گفت‌وگو کرده و قرار است درباره مسائل منطقه‌ در سفرش به ایران گفت‌وگو کند، تصریح کرد: ما درباره مسائل موشکی و دفاعی با کسی گفت‌وگو نکرده‌ایم. در خصوص مسائل منطقه‌ای با همه جهان گفت‌وگو داریم و دیپلماسی به معنای گفت و شنود است.

قاسمی بار دیگر با بیان اینکه دستورکار این سفر هنوز تنظیم و نهایی نشده، عنوان کرد: صحبت‌های زیادی با طرف فرانسوی درباره مسائل منطقه و تلاش ایران در ایجاد ثبات و امنیت و مبارزه با تروریسم و نقش ایران در مبارزه با تروریسم در کمک به صلح و امنیت جهان و اروپا و فرانسه داشته و خواهیم داشت و می‌توانیم درباره بحران‌های منطقه و مسائلی که در غرب آسیا و سایر نقاط جهان وجود دارد در این دیدارها صحبت کنیم.

وی گفت: دیدارها برای صحبت و گفت‌وگو است، ولی حتما بین مذاکرات و گفت‌وگو و تبادل نظر و شنیدن دیدگاه‌ها تفاوت است.

* ما مذاکرات موشکی و دفاعی با هیچ کشوری نداشته و نخواهیم داشت

قاسمی ادعای وزیر خارجه فرانسه مبنی بر اینکه با مقامات ایران درباره موشک‌های بالستیک گفتگو شده را رد کرد و گفت: اگر نقل قولی از ایشان هست که در این زمینه مذاکراتی داشته قطعا تکذیب می‌شود. ما مذاکرات موشکی و دفاعی با هیچ کشوری نداشته و نخواهیم داشت و خط قرمز ماست و موضع کشور در این زمینه کاملا مشخص است.

وی افزود: درباره برخی مسائل منطقه‌ای و جهانی تبادل نظر و رایزنی می‌تواند با همه کشورهایی که با آنها رابطه داریم صورت بپذیرد، ولی به معنای مذاکره نخواهد بود. ما خطوط قرمز خود را داریم و حق دخالت و ورود به حوزه‌هایی که به دیگران مربوط نیست را نمی‌دهیم.

* الجبیر فقط برای این صحبت‌ها زنده است

قاسمی در پاسخ به سوالی درباره ادعاها و اتهامات مکرر عادل الجبیر علیه ایران از جمله در خصوص یمن گفت: آقای الجبیر فقط برای این صحبت‌ها زنده است و اگر این صحبت‌ها را از او بگیرند فکر نمی‌کنم هویتی از ایشان باقی بماند، تصور شخصی من این است که جهان با این کاراکتر و شخصیت و این نوع بیان تا حد زیادی آشناست و علیرغم تکرار مکررات و بیانات سخیف و نامربوط، عربستان در مشکلات و بحران‌هایش غوطه‌ور است و نمی‌تواند با این گفتمان و این نوع بیانات فجایعی که در یمن و سایر نقاط جهان دولت متبوعش به عمل آورد، تطهیر کند و باید آن را نادیده گرفت و خیلی برای ایشان ارزش زیادی در این سخنان قائل نشد.

*گشایش‌هایی در زمینه رفع مشکلات پیش آمده برای دانشجویان و تجار ایرانی در چین

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره مسائل و مشکلات پیش آمده برای برخی بازرگانان  و دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در چین گفت: مشکلاتی برای دانشجویان ایرانی و برخی از تجار که مبادلاتی را با چین انجام می‌دادند، وجود داشت و مذاکراتی از قبل بین مقامات بانکی ما و بانک‌های چین وجود داشت و وزارت خارجه از کانال‌های خود این موضوع را دنبال می‌کرد.

وی با بیان اینکه گشایش‌هایی طی هفته‌های اخیر اتفاق افتاده و بخشی از مسائل حل شده، افزود:امیدوارم اگر باقی‌مانده‌ای از مسائل هست در اسرع وقت حل و فصل شود.

* آمریکا موظف به تسهیل فروش هواپیماهای غیرنظامی به ایران

به گزارش فارس، قاسمی در پاسخ به پرسشی با بیان اینکه آنچه بین شرکت بوئینگ و دولت ترامپ و آمریکا در جریان است مسئله‌ داخلی آمریکاست که به آن نمی‌پردازم که چه مکانیسمی بین بوئینگ و دولت آمریکا حاکم است، اظهار داشت: آنچه مسلم است اینکه دولت آمریکا به عنوان یکی از طرف‌های برجام متعهد به اجرای دقیق برجام است و طبق ماده 22 برجام موظف است فروش هواپیماهای غیرنظامی را به ایران تسهیل کند و این جزو تعهدات آمریکاست و تخطی از آن خلاف است و آمریکا باید پاسخگوی این تخطی و اقدامات خلاف خود باشد.

* ورود غیرقانونی اتباع افغان به ایران

سخنگوی وزارت خارجه درباره ورود غیرقانونی اتباع افغان به ایران که سؤال یکی از خبرنگاران بود، اظهار داشت: این موضوع داستانی کهنه و قدیمی است و کمیته‌های پنجگانه‌ای در سفر وزیر خارجه ایران به کابل طراحی شد که در این کمیته‌ها مباحث مرزی، مهاجران افغان و سفرهای آنها به ایران مطرح و مورد گفت‌وگو قرار گرفته است و مجموعا در مذاکراتی که وجود دارد در این زمینه کار در حال انجام است، ولی اینکه تا چه حد به نتیجه لازم رسیده باشیم هنوز صحبت کردن در این خصوص زودهنگام است.

وی ادامه داد: مسائل پیچیده و غامضی است که نیازمند راهکارهای خاص است که در تفاهماتی که صورت می‌گیرد تا حدی از این بحران و مشکل کم کند. همواره بین دو کشور همسایه این آمد و شدهای غیرقانونی و مشکلات مرزی وجود دارد.

* بحران یمن نقطه تاریک تاریخ معاصر

یکی از خبرنگاران درباره گفت‌وگوهای ایران و اروپا در خصوص بحران یمن سؤال کرد که قاسمی خاطرنشان کرد: متاسفانه آنچه که درباره بحران‌هایی مثل یمن گفته می‌شود با آنچه در عمل رخ می‌دهد تفاوت است. هنوز شاهد جنایات عظیم ائتلاف به رهبری عربستان در یمن هستیم. وضعیت انسانی در یمن بسیار دلخراش و نامطلوب است و سخنان زیادی به خصوص در ماه‌های اخیر درباره بحران یمن گفته شد، ولی انتظار است جامعه جهانی مسببان این فاجعه و متجاوزان را مجبور کند از کشتار و بمباران و محاصره یمن و وضعیتی که در این کشور بر اثر بیماری و قحطی و گرسنگی به وجود آمده دست برداشته و این تجاوزات پایان پذیرد.

وی افزود: جامعه جهانی باید در یک تلاش جمعی و با حمایت سازمان ملل کمک کند که این بحران پایان یابد. این بحران نقطه تاریک در تاریخ معاصر است.

سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات با اروپایی‌ها در این زمینه نیز بیان کرد: ما با همه کشورها درباره مسائل مختلف گفت‌وگو داریم و درباره یمن با بسیاری از کشورها صحبت کردیم و امیدواریم بتوانیم به نتیجه مطلوب برسد، ولی ریشه مشکل تجاوزی است که به یمن صورت گرفته و استمرار دارد و تا این تجاوز متوقف نشود این وضعیت کماکان ادامه خواهد داشت.

*وزارت خارجه تک موضوعی و یک موضوعی نخواهد بود

خبرنگاری با اشاره به چینش جدید معاونت‌ها در وزارت خارجه از سخنگو پرسید که آیا با توجه به فضای برجام و تلاش ترامپ برای لغو آن هنوز ابرالویت وزارت خارجه همسایگان هستند یا حفظ برجام؟ که وی گفت: روابط با کشورهای همسایه همیشه اولویت اساسی است و در دولت دوازدهم و راهی که وزارت خارجه آغاز کرده روابط با همسایگان اولویت اساسی و مهم خواهد بود و ما در وزارت خارجه و سیاست خارجی مسائل مهم و عمده بسیار داریم که همه دنبال می‌شود و در هیچ مقطعی یک موضوع را قربانی موضوع دیگر نخواهیم کرد و هر موضوعی در جای خود می‌تواند دنبال شود.

قاسمی تصریح کرد: بحث همسایگان بحث اساسی ما خواهد بود همانطور که در حوزه برجام مواضع خود را داریم و تلاش می‌کنیم با بدخواهانی که سعی می‌کنند برجام را ناکارآمد کنند و اجازه ندهند ایران از مزایای مثبت آن استفاده کند، مقابله کرده و تلاش خود را داشته و خواهیم داشت.

وی افزود: وزارت خارجه تک موضوعی و یک موضوعی نخواهد بود و موضوعات می‌تواند به تناسب زمان اولویت‌هایش جا به جا شود و به آینده دیرتری موکول شود، ولی بحث همسایگان بحث دائمی و همیشگی است و ادامه خواهد یافت.

قاسمی با اشاره به بحث اقتصاد ملی و ضرورت کمک به افزایش توان ملی در حوزه اقتصادی، بیان کرد: وزارت خارجه در بحث دیپلماسی اقتصادی سعی می‌کند با اولویت بالا و دقت نظر جدی موضوعات اقتصادی را در کنار سایر دستگاه‌های داخلی دنبال کند.

* مذاکرات بانکی با اروپا

سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات ایران و اروپا در خصوص مباحث بانکی خاطرنشان کرد: مباحث بانکی یکی از مباحث جدی در روابط اقتصاد خارجی است و این مذاکرات مدت‌هاست بین بانک‌های ایران و اروپایی و حتی غیراروپایی در حوزه آسیا و غیر آسیا وجود دارد و برای استفاده بیشتر از تسهیلات بانکی و بخش تجاری کشور این پیگیری‌ها را داریم و بانک مرکزی و دیگر نهادهای ذیربط این موضوع را دنبال می‌کنند و این موضوع در بخشی که در حوزه دیپلماسی اقتصادی قرار می‌گیرد و همچنین از طریق سفارتخانه‌های ایران دنبال می‌شود و طی ماه‌های گذشته به تفاهمات خوبی با برخی کشورها رسیدیم که آخرین مورد آن توافق صورت گرفته با ایتالیا بود.

*جمهوری اسلامی ایران در طول حیاتش نشان داده که فشار پذیر نیست

وی درباره تفسیر اظهارات وزیر خارجه فرانسه گفت: روابط ایران و اتحادیه اروپا در مرحله نخست روابطی است که دشمنان خود را دارد و آمریکا و دیگران سعی می‌کنند به هر شکل ممکن و با استفاده از ابزارهای مختلف و ایجاد فشار بر اروپا فاصله ایران و اروپا را که توانست به موفقیت‌های زیادی دست پیدا کند.

قاسمی با یادآوری این نکته که فرانسه می‌تواند دیدگاه‌های خود را در موضوعات مختلف داشته باشد، اظهار داشت: مواضع ما در همه موضوعات حتی دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی نمی‌تواند با فرانسه و سایر دول مشابه باشد که این امری طبیعی است. قطعا جمهوری اسلامی ایران در طول حیاتش نشان داده که فشار پذیر نیست و تحت فشار و سیاست‌های سخت‌گیرانه مواضعش را تغییر نمی‌دهد. اگر چنین برداشتی از صحبت وزیر خارجه فرانسه است قطعا ایشان در اشتباه کامل است و شاید هنوز با جامعه ایرانی و کشور ایران آشنایی لازم را ندارد. فکر می‌کنم اگر این بحث درست باشد باید در تاریخ ایران مروری کند و مواضعی که در قبال تحریم‌ها و فشارها داشته است.

وی گفت: ایران نشان داده که در قبال فشارها و سخت‌گیری‌ها می‌تواند از خود دفاع کند و توانمندتر از گذشته در عرصه جهانی و منطقه‌ای حضور داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه قطعا نفوذ ایران در منطقه وجود دارد و این نفوذ مثبت است، بیان کرد: از ثمرات خوب آن کشورهای اروپایی و منطقه و دولت فرانسه قطعا استفاده کردند

قاسمی افزود: اگر نفوذ، اقتدار و توانمندی ایران نبود قطعا تروریست‌های خون آشام داعش در دمشق و بغداد حکومت کرده و در قلب پاریس دست به انتحار می‌زدند. مباحث زیادی هست که باید به طرف فرانسوی تفهیم شود و منتظر این دیدار هستیم، ولی باید این هوشیاری و هوشمندی وجود داشته باشد که روابط ایران و فرانسه و ایران و اروپا بدخواهانی را دارد که باید همگان بر این هوشمندی واقف باشند و پابفشارند و اجازه ندهند آنهایی که سعی می‌کنند از این آب گل‌آلود ماهی خود را بگیرند، موفقیت داشته باشند.

* پرونده مفتوح سرباز ربوده شده ایرانی در میرجاوه

وی درباره روند پیگیری‌ها در خصوص سرباز ربوده شده ایرانی در میرجاوه بیان کرد که این پرونده هنوز مفتوح است. تماس‌ها و رایزنی‌هایی بین مقامات امنیتی، نظامی و اطلاعاتی ایران و پاکستان که از قبل برقرار بود و ادامه دارد و امیدواریم که مسائل مرتبط با این موضوع هر چه زودتر به نتیجه برسد.

قاسمی اهمیت همکاری‌های مرزی ایران و پاکستان را مورد اشاره قرار داد و گفت: پاکستان در این ارتباط وعده‌هایی داده و منتظریم با تکمیل مکانیسم‌ها در این زمینه شاهد وضعیت بهتری در مرزهای مشترک دو کشور باشیم.

* آمادگی برای کمک به خانواده‌های قربانیان نفت‌کش سانچی

سخنگوی وزارت خارجه درباره تمهیدات وزارت خارجه برای حضور خانواده قربانیان نفت‌کش سانچی در چین نیز بیان کرد:‌ از ابتدای وقوع این حادثه، ستادی در وزارت امور خارجه تشکیل شد و دستورالعمل‌های لازم در این ارتباط به سفارت ایران در پکن و کنسولگری جمهوری اسلامی در شانگهای ابلاغ شد.

قاسمی با اشاره به همکاری‌های وزارت خارجه با سایر نهادهای مربوط در این خصوص، افزود: حادثه بسیار تلخ بود و سرانجام تلخ‌تری داشت. وزارت خارجه آمادگی دارد هرگونه کمکی که خانواده‌های این عزیزان نیاز داشته باشند ارائه خواهیم کرد و از هیچگونه کمکی در این ارتباط کوتاهی نمی‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه پرونده نفتکش سانچی را پرونده‌ پیچیده و بازی خواند و افزود: باید صبر کرد تا جعبه سیاه مورد بازخوانی قرار گیرد و گروه‌های تحقیق به گزارش لازم برسند و در اختیار افکار عمومی قرار دهند.

* جنگ رسانه‌ای که توسط محافل صهیونیستی دنبال می‌شود

این دیپلمات ارشد کشورمان در مورد ادعای برخی از رسانه‌های آلمان در خصوص تفتیش منزل چند خانواده ایرانی در آلمان به جرم جاسوسی و درخواست کمیته آمریکاییان یهودی از آلمان برای اخراج سفیر ایران در برلین به اتهام جاسوسی، اینها را ادامه جنگ‌ روانی و فرافکنی و اتهاماتی خواند که از محافل خاص بخصوص رژیم صهیونیستی ناشی می‌شود و پیامد شکست‌های این رژیم در منطقه برشمرد.

قاسمی با بیان اینکه آنها از گسترش روابط ایران و آلمان نگران و ناراحتند و از امکانات خود برای ایجاد خدشه در روابط ایران و آلمان استفاده می‌کنند، تصریح کرد: در این خصوص با دولت آلمان در تماس هستیم. هر آنچه که در این زمینه مطرح است یک بحث روانی و جنگ رسانه‌ای است که توسط محافل صهیونیستی دنبال می‌شود.

*ریزگردها

سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره موضوع ریزگردها بیان کرد: وزارت خارجه در خدمت همه وزارتخانه‌ها است، بخشی از ریزگردها مربوط به خارج از کشور است که آن را از طریق سازوکارهای خود پیگیری می‌کنیم، ولی مسئولیت اصلی به عهده سازمان محیط زیست است. چه به صورت مستقیم و چه به صورت تسهیل کننده این سازمان، موضوع را دنبال می‌کنیم، ولی موضوعی است هزینه بر و زمانبر.

گزارش از اکرم شریفی

انتهای پیام/


عضویت در کانال تلگرامی بین‌الملل و سیاست خارجی فارس

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول