اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فارس من

گزارش محرومیت | از سیدان تا جازموریان، داستان مردم رنجدیده کرمان

محرومیت در تعدادی از روستاهای جنوبی استان کرمان خانواده‌ها را با مشکل رو به‌رو کرده که آب آشامیدنی، برق‌ و کپرنشینی مهم‌ترین معضلات این مناطق است.

گزارش محرومیت | از سیدان تا جازموریان، داستان مردم رنجدیده کرمان

به گزارش خبرگزاری فارس؛ مردم جنوب کرمان سال‌هاست که با کمبود امکانات اولیه زندگی از جمله ‌خانه‌های کپری آب، برق، اینترنت، گاز، بیمارستان و بسیاری دیگر با آن رو به‌رو ‌هستند. در سال‌های گذشته بسیاری از گروه‌های جهادی با حضور در این روستاهای محروم کوشیده‌اند که چهره فقر را کمرنگ کنند، اما این موضوع بدون حمایت مسئولین در حوزه اشتغال و کشاورزی تنها مسکن‌هایی است که می‌تواند برای مدت کوتاهی درد را از این خانواده‌ها دور کند.

 

چندین سوژه با موضوع محرومیت در استان کرمان ثبت شده که سردبیرانی هستند که اکثرا خودشان از جهادی‌هایی هستند که به طور خودجوش و با امکاناتی که هر چند محدود ولی مومنانه این مناطق عرضه داشته‌اند. از جمله این سوژه‌ها «موج محرومیت در جنوب استان کرمان»،«طلبه‌ای که دغدغه مناطق محروم را دارد» و «محرومیت در کرمان موج می‌زند» است. در این گزارش فقط به مشکلات اصلی که سردبیران در این مناطق با آن رو به رو بوده‌اند اشاره‌ می‌شود.

 

 

روستای عبدل‌آباد و مهتابی زیارت از توابع  شهرستان عنبرآباد استان کرمان است. روستای عبدل آباد با ۱۵۰۰ نفر جمعیت در ۱۵ کیلومتری شهرستان عنبر آباد و روستای مهتابی زیارت در ۲۵  کیلومتری این شهرستان قرار دارد. 

 

گرما و بی‌آبی امان مردم عبدل‌آباد را بریده‌است

این دو  روستا حدود سه ماهی می‌شود آب آشامیدنی این روستا قطع شده هست و سه تانکر برای آب رسانی در روستای عبدل‌آباد قرار داده شده ولی با توجه به گرمای ۵۰ درجه و شیوع بیماری‌ کرونا در جنوب کرمان دردی از مردم را دوا نمی‌کند، در ضمن این آب مذکور برای شرب هست دیگر آبی برای حمام یا شستن  ظروف یا لباس ندارند.

 

یکی از مشکلات اصلی در این منطقه ازدواج جوانان است که  بخاطر اینکه توانایی برگزاری مراسمات ازدواج  را ندارند یا ازدواج نمی‌کنند یا دیر ازدواج می‌کنند.کشاورزی یکی از اصلی‌ترین مشکلات مردم جنوب کرمان بحث عدم خرید محصولات کشاورزی می‌باشد که سر منشأ  خیلی از معضلات اجتماعی دیگر می‌شود. بحث اشتغال جوانان که یکی از مشکلات این منطقه است که با برنامه ریزی در بحث کشاورزی قابل خواهد بود چون شغل قریب ۸۰٪ مردم جنوب کرمان کشاورزی است.

 

اهالی جازموریان سرپناه ندارند

از دیگر مشکلات این منطقه نداشتن توانایی در تهیه جهیزیه برای برای دختر خانم‌هاست که یا باعث می‌شود پدر خانواده قرض کند و ورشکسته شود، یا اینکه شرمنده دختر خود باشد. در این منطقه هنوز عده‌ای از مردم هستند که سر پناه درستی ندارند و در کپرها زندگی را سپری می‌کنند و بعضی از زوج هایی که تازه ازدواج کرده‌اند باید در کپر زندگی کنند و مسکن درستی ندارند. همچنین روستای سردشت (بخش جازموریان) در ۵۰ کیلومتری  شهرستان رودبار جنوب از  استان است که این روستا دارای ۳۵ خانوار و جمعیتی بالغ بر ۱۵۰ نفر است که هنوز از امکانات اولیه و رفاهی برخوردار نمی‌باشد.

 

مشکلات این روستا عبارتند از این روستا فاقد لوله کشی است و آب آشامیدنی برای شرب ندارند و فقط یک موتور گازوئیلی وجود دارد که این آب پر از روغن و گازوئیل را برای شرب استفاده می‌کنند، درحالی که لوله  آب مخصوص شرب حدود 2کیلومتر فاصله دارد. این روستا فاقد برق است یعنی ساکنین این روستا در گرمای بیش از ۵۰ درجه باید روزها و شب‌ها در گرما زندگی کنند و نه کولر و نه آب یخی، شب‌ها در تاریکی مطلق در حالی که تیرهای برق با فاصله دو کیلومتری این روستا وجود دارد. هیچ مسکنی در این روستا جز کپر وجود ندارد، کپرهایی که بخاطر وجود پلاستیک در ساختار آن روزهای گرم شبیه تنور می‌شود و شب‌ها مردم بیرون خانه‌ها می‌خوابند.

 

گروه رسانه‌ای سدید در مناطق محروم خدمات رسانی ‌می‌کنند

در این بین گروه‌های جهادی هم وجود دارند که تلاش دارند چهره محرومیت را در این مناطق عوض کنند اما این محرومیت به قدری است که نیاز به همکاری و همراهی مسئولیت استان را دارد با این وجود گروه‌های جهادی تلاش کرده‌اند لااقل نیازهای اولیه این مناطق را رفع کنند از آن جمله گروه رسانه‌ای سدید است.

 

گروه رسانه‌ای سدید متشکل از ۳۱ نماینده در استان‌ها و حدود ۳۰۰ نفر نخبه دانشگاهی و حوزوی در سطح شهرستان‌ها در حال خدمات رسانی به این مناطق محروم هستند شرح فعالیت این گروه جهادی عیارت ‌است از ۱-محرومیت زدایی ۲-جهادی ۳-سازندگی۴-فرهنگی ۵-تحلیل های سیاسی ۶-کرسی آزاد اندیشی ۷-تیم پزشکی.

 

«هادی محمودیان» دبیر رسانه  «سدید» و ثبت کننده سوژه در خصوص شرح فعالیت این گروه جهادی در رسیدگی به مناطق محروم استان کرمان از جمله روستای عنبرآباد گفت: پس از ورود به جنوب استان کرمان  و روستای عبدل آباد، شهر رودبار  که دارای روستاهای صحرا نشین سردشت،کپرنشین هستند، برای رصد کردن مشکلات و صحبت با مردم با توجه به تماس دوستان مبنی بر مشکلات زیاد در این روستاها و کمک عدم کمک رسانی به این مناطق رفتیم.

 

این سردبیر فارس من با اشاره به خدماتی که گروه رسانه‌ای سدید برای حل محرومیت در این مناطق انجام داده‌است، گفت: چند روز پیش با دوستان جهادی کرمان که مناطق را از قبل می‌شناختند، جلسه‌ای گذاشتیم و برنامه‌ریزی‌های لازم را برای ورود به مناطق تدارک دیدیم. از شهر قم به سمت جنوب کرمان حرکت کردیم و با طی مسافتی حدود ۱۵۰۰ کیلومتر به مناطق جنوب کرمان و شهر عنبرآباد رسیدیم.

وی افزود: با دوستان صبح ساعت ۸ با دوستان وارد یکی از روستاها شدیم در بدو ورود گریه‌ام گرفت خانه‌هایی را دیدم که با این شدت گرما در آن زندگی می‌کردند. بعد از سرکشی به خانه‌ها و پخش پوشاک وارد کپری  شدیم که صاحب‌خانه پیرمردی بود که با پنج فرزند خود در این کپر‌ها زندگی می‌کرد و خواستار رسیدگی به این منطقه بود.

 

دخترانی که در آرزوی جهیزیه‌ مانده‌اند

محمودیان با اشاره به سایر مشکلات این روستا گفت: در همان روستا مشکلاتی من جمله نداشتن وسع مالی دختری که  قادر به  پرداخت شهریه مدرسه را نداشت و دختری هم که عقد کرده بود ولی تنها آروزیش همان کپری بود که گفته چوب‌هایش آماده هست ولی پلاستیک نداریم که بر روی آن بیندازیم و جهیزیه که قادر به تهیه آن نیستیم. این همه درد را شنیدم، نمی‌توانستم با خودم کنار بیایم و فقط آرزوی این را داشتم که در آن لحظه بمیرم.

این طلبه جهادی در خصوص فعالیت‌های اولیه سدید در این مناطق گفت: ما وارد روستایی بنام عبدل آباد شدیم ساعت ۱۲ظهر، ‌روستایی که تانکری در وسط روستا بود و بچه‌هایی که گالن و ظرف‌های آب را پر می‌کردند. لحظه به لحظه دردناک‌تر میشد برای من و چیزی جز شرمندگی وجود نداشت. با مردی که حرف از بی کسی زد و ۲۰ سال کسی به ما سر نزده صحبت کردم آن لحظه همه باهم گریه کردیم. در این روستا به تمام بچه‌ها و روستا که آنجا بودند لباس دادیم.

 

بچه‌ها از شدت گرما بیماری داشتند

وی با این توضیح که در کرمان مناطق محروم دیگری هم وجود دارد، تصریح کرد: روستای سردشت بخش جازموریان از دیگر مناطق محروم کرمان است. ساعت ۴راه افتادیم بعد از ۸۰کیلومتری با یکی از دوستان جهادی دیگر به آن منطقه رفتیم. اولش جاده خاکی بود و در صحرایی رسیدیم که حدود ۱۵کپر نشین آنجا بود. بعد از پیاده شدن استقبالی خوبی شد و مردی که بچه‌ها دور آن جمع شده بودند و سوال از مشکلاتی که کردیم که واضح بود، اما در اینجا هم آب و برق و گاز وجود نداشت. بچه‌ها از شدت گرما بیماری داشتند و کلا خسته و خموده بودند. هر لحظه از صحبت‌های این عزیزان برای من دردناک‌تر می‌شد. 

 

محمودیان اضافه کرد: آب گرم آنها رو نوشیدم واقعا قابل تحمل نبود، بچه هایی که نابینا شدند به دلیل عدم وجود برق که با دوستان بعد از شنیدن مشکلات، بین آنها پوشاک توزیع کردیم. تنها درخواست من حمایت سازمان‌های انقلابی و خیرین است تا بتوانیم مشکلات این روستاها را حل کنیم، ما تا کنون با همراهی مسئولین و پزشکان ۶۰ عمل جراحی پلاستیک انجام شده‌است تا آسیب دیدگان هم بتوانند به روال زندگی عادی خود برگردند.

امام جماعتی که کمک مردم سیدان شتافت

«سید قاسم معصومی لاری» طلبه و امام جماعت شهر حاشیه‌ای سیدان که با کرمان ۴ کیلومتر فاصله دارد، در خصوص محرومیت‌های روستایی که در طرح هادی قرار گرفته و قطعات شهرک آن توسط بنیاد مسکن قطعه بندی‌شده‌است، گفت: در این شهرک مشکلات بسیاری وجود دارد، بسیاری از خانه‌ها خارج از طرح هادی قرار گرفته به گونه‌ای که امکانات شهری به این بخش‌‌ها نرسیده‌است. بزرگترین مساله در این شهرک و روستا مهاجرت است که از اقصی نقاط استان به این شهرک آمده‌اند، خدمات اولیه در این منطقه وجود ندارد، به صورتی که خودشان برق غیر مجاز کشیده‌اند، بعضی‌از خانه‌ها انشعاب آب ندارند و هنوز کوچه‌ها خاکی است. این محلات دارای تعداد زیادی سگ ولگرد است که اهالی را با مشکل رو‌به رو‌کرده‌اند.

سردبیر سوژه «محرومیت در کرمان موج می‌زند» با اشاره به موج محرومیتی که در این مناطق وجود دارد، تصریح کرد: من طلبه هستم، تا بتوانیم با دوستان کمک می‌کنیم ولی کمک‌های ما با مشکلات اقتصادی که خانواده‌ها در این شهرک با آن رو‌به‌رو‌هستند، کم‌است. این شهرک حدود ۱۰ هزار نفر جمعیت دارد ولی هیچ پاسگاه پلیسی برای آن در نظر گرفته نشده‌است. معضل بزرگ در این منطقه سرقت اموال است. 

 

وی افزود: کوچه‌ها خاکی است و روشنایی مناسبی ندارند که بر ناامنی منطقه افزوده‌ شده‌است. در خیابانی که من زندگی می‌کنم یک فضای سبز وجود دارد که شبها هیچ چراغی در آن روشن نیست و واقعا محل ناامنی برای خانواده‌ها است. آب آشامیدنی به طور مناسب به شهرک سیدان نرسیده و آب، امنیت  و امکانات رفاهی سه معضلی است که ساکنین با آن دست به گریبانند.

 

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول